Ludvig<3


bilden är 2 veckor gammal. Världens sötaste!!

Om en timme ska vi vara på bvc. Förra måndagen var han 59,5 cm och vägde 4955 så han kan ju bara ha gått över 2 "milstolpar" ;D

Kunde inte sova dom timmar han sov inatt för jag är så nervös jag fattar inte.. så nu är jag as trött. Vi somnade en stund på soffan nyss, men nu ska jag väcka honom så han får lite mat innan vi åker.

städat lite idag jag :P

Har hunnit städa endel idag när han har sovit. Skönt att få lite ordning igen, men jag är inte på långa vägar klar.. ryggen mår inte bra kan jag säga. Efter graviditet och att ha barn är den inte som den en gång varit så kan inte gö nå alls utan att få as ont :/ menmen ska inte klaga.

Jag fattar inte hur man kan älska någon så mycket som jag älskar min Ludvig.. trodde inte det va möjligt!

Jag är såå nervös..

Nu ska jag äta så hejsvejs :)

btw. imorgon efter att Luddis har varit på bvc ska vi kanske ut till byn så får Emma passa honom medans jag kör Pärla en sväng :)

Lite kort..

Min lilla Luddis har varit förkyld ett tag, men är frisk nu. Vi har gjort lite allt möjligt men mest tagit det lugnt :)

Igår va vi till familjerätten. Fick en skit trevligt handläggare eller vad det heter. Hon berättade allt i minsta detalj.

Sen va vi och hälsade på Sofie och Kasper :) Jenny och Patrik va där dom med.

Nu måste jag gå på toa så hinner inte mer :P

Förlossningen och lite till.

Får passa på att försöka uppdatera lite nu medans liten sover och jag inte kan somna iaf..

Onsdagen den 22/12-10 vaknade jag på morgonen med värkar. Skulle till barnmorskan på förmiddagen så mamma fick följa med innan hon började jobba så hon kunde köra bilen. Värkarna var inte så kraftiga och avtog inom några timmar.

På julmorgonen var det full fart som gällde för det va mycket jag skulle hinna med. Kommer inte ihåg nu vad dock förutom att göra köttbullar. Så när jag på förmiddan gjorde köttbullarna va jag tillslut tvungen att sätta mig på en stol vid spisen för värkarna var tillbaka. Fortsatte sedan med undantag för ett par halvtimmar. Fortsatte på natten så jag inte kunde sova. Eller jag sov mellan 12 och 2 eller nått sånt. Mamma fick komma och sova hos mig.

På morgonen, efter ett skönt bad, som gjorde att värkarna inte gjorde lika ont just när jag låg i vattnet, ringde jag till förlossningen och kollade. Hon jag pratade med bad mig äta något och lägga mig i ett till bad och fortsatte värkarna skulle jag komma in någon gång på förmiddagen. Åkte till Hille med mamma på morgonen och där avtog värkarna i ca 2 timmar för att sedan fortsätta. Skulle vara hos Anki och Kalle kl 2, men jag skulle inte klara av det kände jag. Efter att pappa och Emma åkt iväg ringde dom och tjatade igen om jag inte skulle med ändå så dom kom tillbaka och hämtade mig. Va trevligt iaf. Dock va jag tvungen att säga att vi lära åka för det började bli outhärdligt och jag va så grymt trött. Fick gå ut till bilen mellan 2 värkar. Kunde inte sova mycket den natten heller. Mamma sov hos mig igen.

Den 26/12 kommer jag inte ihåg vad jag gjorde men åkte till Hille iaf. Värkarna fortsatte hela tiden och va ganska outhärdliga. Kom dock aldrig regelbundet. Satt med klocka dag och natt. mot kvällen ringde jag förlossningen och hon sa att jag kunde komma in så dom fick undersöka och sen att jag kunde få tabletter som fick mig att sova en natt. Eftersom det är viktigt att vara utvilad till förlossningen. Så jag, mamma och hunden(som va tvungen att följa med) åkte in. Mamma satt kvar i bilen med Smilla. Trodde ju att det skulle gå rätt fort.

När jag kom dit fick jag pissa och sen ligga på en säng med en grej runt magen så man hörde barnets hjärtljud och en grej runt magen som mätte hur kraftiga värkarna var och när dom kom och gick. Fick ligga så en halvtimme sen kom hon in med ett glas vatten och sugrör som jag skulle dricka för att försöka få fart på bebisen, för hjärtljuden hade varit för lika hela tiden och dom vill att dom ska gå upp och ner mer. Hjälpte inte. Inte äns när hon puffade massa på magen för att få fart på han. Fick iaf ligga en halvtimme till och tillslut rörde han sig lite mer. Sen kände hon om jag va öppen nå och hon tyckte att mina förvärkar hade gjort ett bra jobb iaf för jag va öppen 1,5 cm. Hon fick även med slemproppen ut.

Eftersom han hade varit så stilla skulle hon fråga läkaren om den ville se oxå så jag fick gå och hämta mamma. Så Smilla fick sitta själv i bilen och vänta. Satt i väntrummet ett bra tag och värkarna var extrema. Tillslut kom hon och ville att jag skulle ligga en halvtimme till. Sen fick jag 2 smärtstillande tabletter, en för att få livmodern att slappna av och en sömntablett, som jag skulle ta på kvällen så både jag och livmodern fick vila lite. Tyckte dock inte att dom va så effektiva.. vaknade efter bara ett tag och händerna skakade när jag höll upp dom. Sov bättre mellan värkarna på morgonen..

Denna dag den 27/12 jobbade mamma och Linda ringde och frågade om jag ville ha sällskap så hon och Sofie kom förbi. Tog fortfarande tid på hur långt det va mellan värkarna. Dom tvingade in mig i duschen och vi packade om lite i bb-väskan. Sen va Sofie tvungen att åka så först skjutsade hon mig och Linda till affären så vi kunde köpa lite saker och göra mat. Linda lagade stuvade macaroner och korv medans jag satt och kolla på :P Käkade vid 15 tiden och sen ringde jag till förlossningen. Fortfarande var inte värkarna regelbundna men hur länge ska man gå med extrema värkar tänkte jag. Kommer inte riktigt ihåg vad hon sa, men om jag inte minns fel så sa hon väl att om jag inte orkade med dom mer skulle jag ringa igen och komma in.

Spelade kort i en timme och sen ringde jag igen och sa att jag ville komma in. Ringde mamma som kom och skjutsade in mig och Linda. Fortfarande var inte värkarna regelbundna.. hoppade ur bilen vid förlossningen vid 20 över 17. Va fullt upp där denna dag så vi blev visade till ett undersökningsrum(lika som dagen innan) jag pissade och vi fick vänta ända till 18 innan det kom någon. Sen ligga i en halvtimme med grejerna på magen. Inte förän vid 19 kom en barnmorska och en sjuksköterska, som höll på att utbilda sig till barnmorska. Barnmorskan kände hur öppen jag va och både jag och Linda fick en shock. 5 cm!! Det va bara att ta med sakerna och gå till ett förlossningsrum vi blev tilldelade.

Såå snygg alltså ;P

Det va lite läskigt kan jag säga. Fanns toalett direkt utanför så det va skönt. Min barnmorska på MVC hade skrivit i min journal att jag va stickrädd och så så direkt fick jag Emla på handen där dom skulle sätta nålen för porten.. hon som skulle utbilda sig skulle sätta den och jag va livrädd iprincip. Klämde Linda i handen allt vad jag hade. Gjorde skit ont och hon höll på i evigheter och tillslut sprack blodkärlet så hon va tvungen att ta ut den igen. Då va hon tvungen att prova i armvecket på samma arm, men jag fick inge Emla för det skulle vi tydligen inte hinna.. fick prova lustgas medans hon satte dit den, men det funkade knappast. Tillslut när hon höll på sprack även det blodkärlet.. smärtan i den armen efter dom incidenterna va nästan värre än värkarna kan jag säga...

Tillslut kom barnmorskan in och jag fick Emla i andra armvecket. 20 min senare kom hon och satte in nålen och det gick hur bra som helst. vid 21 tiden va jag öppen 6,5 cm har jag för mig.

Tar sin lilla tid att skriva klart.. snart gått en vecka och just nu ligger jag på sjukhuset igen :'( skriver mer om det senare i inlägget, men det kan ju ta nån vecka..

vid 22 har jag för mig jag bad om epiduralbedövning. Tog den mest i förebyggande syfte för jag va faktiskt ganska bra på att klara av värkarna! Men gud så glad jag är att jag tog den för det va ju underbart.. kände inte en ända värk!! Dock va ju en biverkning klåda och det va extremt jobbigt, men bättre än smärtan iaf. Tog hål så vattnet gick gjorde dom vid 23.30 tiden och sen gick det fort.. med ryggbedövningen ska man ju tydligen få svårt att känna att man är kissnödig, men det va typ det ända jag kände :P lära ligga en halvtimme medans bedövningen värkade och sen va jag upp på toa med dropp, bedövningsdroppet, skalpgrejen som satt på bebis huvud och säkert massa mer så Linda lära hjälpa med det mesta :P

sexigt ;)

yeey

Ingen aning vad klockan va men helt plötsligt när jag låg på sidan började det trycka som sjutton mot ändtarmen.. det kom och gick som värkarna och blev starkare och starkare. Tillslut kom en sån otroligt konstig känsla.. va skit jobbigt men otroligt häftigt hur kroppen fungerar! En kraft som tryckte åt samma håll och samtidigt neråt som inte gick att hålla emot. Jätte jobbigt när barnmorskan aldrig kom och när dom väl kom så skulle dom göra iordning allt inför ankomsten oxå. Dom sa håll emot och andas hela tiden men det gick inte det tryckte av sig själv och det gick inte att andas samtidigt.. Låg nu på rygg med benen upp som i gynstol ungefär.

Va en liten bit kvar av livmodertappen som va ivägen så jag fick inte trycka, men det gick absolut inte att hålla emot så hon fick hålla på den och efter det fick jag börja trycka och då va klockan 01.02(står i journalen att krystvärkarna började då, men igentligen började dom ju tidigare). Lära hinna krysta och ta nya tag 3 gånger på varje värk. Jag frågade hela tiden hur många värkar det va kvar och tillslut sa hon att hon såg mörkt hår och att jag kunde känna med handen om jag ville.. men nej tack :P mot slutet gjorde det jätte ont för då kände jag hur jag sprack framtill.. 01.14 va han ute och jag fick honom på magen. Han va såå fin!!(inte lika fin på bilderna:P)

direkt efter födseln..

Sen fick Linda klippa navelsträngen. Sen skulle moderkakan tryckas ut och då kissade jag tydligen samtidigt. Sköönt för jag va livrädd att behöva kateter för det kan va svårt att kissa efter epiduralen.. När hon skulle sy vågade jag inte ha honom på magen. Livsfarligt för det kittlades när hon tog försiktigt och gjorde ont när hon sydde. Så Linda fick hålla i honom och underskäterskan mätte och vägde honom. 52 lång och 3966g. Sen fick han ligga på mig ett tag och jag ringde till mamma och pappa. Då mådde jag jätte bra, men så slog det om så fort. Sen skulle jag gå på toa, men jag höll på att frysa ihjäl och det gick knappt att resa sig. Det bara rann blod oxå. Sen fick vi fika. Fick ta en varm dusch och då höll jag på att svimma så dom fick komma med en säng utanför som jag fick lägga mig i. Hade feber. Efter ett långt tag fick vi åka upp till bb. Då låg han med mig i sängen.

min söta!!

på bb

Väl där fick man inte sova en blund. Bebisen lära sova hud mot hud och det är ju hur små sängar som helst på sjukhuset.. Han hade tydligen en infektion eller nått, åsså hade han något höjt billirubinvärde så han blev inskriven på neonatalavdelningen på barnkliniken den 29e. Fick då på morgonen sova ca 2 timmar när dom va och hämta han. Den 30e blev jag utskriven från bb så då fick vi flytta ner till barnkliniken. Där fick han sova i egen säng så man fick sova lite mellan matning och sånt iaf. Pappa sov med mig på bb och första natten på barnkliniken och då va mamma och hälsa på på kvällen oxå. Therese kom förbi hon oxå(hon jobbar på 107b. Neonatal är 107a.).

på barnkliniken
kan man bli sötare lixom!?

Han blev ju så trött av det förhöjda billirubinvärdet så han orkade inte äta. Blev därför matad i kopp, men orkade inte det heller tillslut så det blev sond och bröst. På nyår skulle mamma sova med oss där(och natten efter). På kvällen fick vi lämna honom där en stund och åka någonstans. Så vi åkte hem och hämta lite saker och sen ut till stenmans och hälsa på. Vi fick va borta till efter 12 men jag ville ju vara med Ludvig vid 12 slaget och kolla på alla fyvärkerier genom dom stora fönstrena som va riktade mot stan.. 10 i 12 gick jag och borstade tänderna så jag skulle hinna tillbaka till rummet innan 12.. va tillbaka 5 i och då hade kärringen som jobbade hämtat honom för matning!! Hur dum får man bl!? hon kunde väl ha väntat 10 min!!!!

efter han badat för första gången


På lördagen kom pappa och Emma och hälsade på.

äntligen skulle vi få åka hem
mamma tjatade ju hela graviditeten om att Emma och jag aldrig kunde ha stl 50/56 så han skulle inte heller kunna det. Köpte därför aldrig mindre overall än en jag fått av charlotta.. stl 68 ;P haha! blev köpa ny sen stl 56. Han kunde ha stl 50 så :P

På söndagen fick vi åka hem på permission och åka tillbaka på måndagen för vägning. Va oxå och kollade hans hörsel på måndagen och det såg bra ut. Fick fortsatt permission tills fredagen och då blev han utskriven. Hemma har det gått bra hittills. Jobbigt att man aldrig får sova bara. Mamma har sovit hos mig alla nätter och det har varit skönt.

Jag har haft så otroligt ont efter förlossningen så jag har behövt mycket hjälp. Har ringt runt och försökt få komma och bli undersökt nånstans(gyn hade stängt då) så va det tillslut en på bb som undersökte den 7/1 och allt såg bra ut. Hon kände på livmodern och hon sa att den hade dragit ihop sig fint..

I onsdags(12/1) stod jag och borstade tänderna och helt plötsligt började det bli överfullt i trosorna fast jag hade binda så första tanken som slog mig va om jag kissade på mig utan att veta om det.. men så började det rinna blod längst benen.. det bara rann så jag la mig på golvet.. fortsatte rinna så mamma ringde 1177 och tillslut blev det ambulans in till akuten. Pappa åkte efter.. Fick ligga där och blöda i över en timme innan gynläkaren vart tillgänglig. Fick sätta mig i gynstol och hon tryckte på magen så det kom värsta stora klumparna.. efter det blödde jag inte lika mycket. Hon kollade med ultraljud och sen fick jag ligga tills hela droppet gått in och sen åka hem.

Skulle hämta ut recept dagen efter mot blödningen och så att livmodern skulle dra ihop sig. Ludvig va för första gången på bvc i torsdags oxå. Han va 54 lång och vägde 4035g. När jag tog dom tabletterna jag hämtade ut fick man ont i magen och inte nog med det. Luddis fick JÄTTE ont i magen stackarn..

I förrgår den 17/1 en helt vanlig dag. Kanske lite bättre tillochmed. Solen lös och det va skönt ute. Åkte och uträttade lite ärenden jag, mamma, Ludvig och Emma. Sen kom Kim och Sanna på besök och sen åt jag, pratade med Natalia, kolla lite tv och skötte om Ludvig så klart. Mamma skulle börja jobba igen dagen efter så skulle igentligen hem och sova, men sa att hon kunde sova en natt till hos mig.

Gick och la mig medans mamma tröstade honom som va ledsen och sen la hon honom och jag hade inte kunnat somna än.. tror inte jag hade somnat när jag började blöda heller.. igen! ropade på mamma och hon kom. Jag vågade inte resa mig jag viste inte vad jag skulle göra.. reste mig iaf och det bara rann blod längst benen. Provade att sätta mig på toan och det kom klumpar och rann blod. La mig på golvet igen, som förra gången och det blev ambulans igen.. den här gången hade jag extremt ont i magen oxå..

Tog inte lika lång tid innan gynläkaren blev ledig på akuten denna gång, men eftersom jag hade så extremt ont va det jobbigt ändå. När hon kom tryckte hon på magen och livmodern när jag låg i sängen och det bara forsade ut klumpar och blod.. så jäkla hemsk känsla!! Sen fick jag sätta mig i gynstolen och hon kollade med ul och bestämde sig för att jag lära operaras.. 2 sjuksköterskor va med där och skulle sätta in såna där nålar som man får dropp i. Jag är skit rädd för sånt. Men dom va hur snälla och roliga som helst iaf. Det brukar ju bara gå att sätta sån i mitt ena armväck(kan jag säga efter att det va första gången jag hade sån på förlossningen :P) så dom satte en där med dropp.

Men eftersom jag skulle opereras va dom tvungen att ha fler så dom stack på 3 olika ställen medans jag klämde ihjäl den ena av dom och den andra försökte sätta i dom, men det gick inte så dom bestämde att dom uppe på operation fick sätta i dom när jag sov. Innan jag fick åka upp lära mitt blodtryck höjas.. det va 89/52 när jag kom in.. har varje gång jag varit hos bm legat på 120/70 och 120/65..

Jag va livrädd. jag har ju aldrig blivit sövd eller opererad!! Togs emot av många narkosläkare när dom körde upp mig. Fick försöka ta mig över till en annan säng uppe i operationssalen. Har aldrig äns varit in i en sån så det va skit läskigt! Fick sånna där grejer på bröstet som kollar hjärtat sen fick jag andas in nått genom en mask samtidigt som en annan frågade om jag brukade bli åksjuk för då skulle han ge mig mot åksjuka för man kunde må illa när man vakna och sen sa han att han hade i bedövningsmedel och jag började känna mig varm och lära lägga ner benen raka och sen minns jag inge mer..

Kommer lite halvt ihåg när jag vaknade att jag frös som sjutton och sen vaknade jag helt på uppvaket. Hade då såna där nålar på 4 olika ställen och dropp i 2 av dom. Hade en typ tryckförband upp till livmodern och ner och en kateter i livmodern och en till kissblåsan. Det va så obehagligt. Jag hade fått 2 påsar blod oxå. Fick ligga på uppvaket i ca 6,5 timmar och sen åka upp på gyn. Mamma och Ludvig kom på besök en stund på eftermiddagen. På kvällen blev jag av med katetern till livmodern och imorse blev jag av med dom andra 2 sakerna där nere.. skit hemskt jag känner dom än fast dom inte är där.. har bara en nål kvar och den sitter i armväcket. Det är försökt att satt sånna nålar på 8 olika ställen!! Hur många stick i fingrarna dom gjort går inte äns att räkna..

Nu är det snart lunch och sen får jag förhoppningsvis åka hem. Mamma och Ludvig är på väg.

Okej, tar mycket lång tid det här.. är lixom den 5/2 idag :P Ska bara ladda upp lite fler bilder i inlägget..

blev 11/2 :P

RSS 2.0